top of page

L’Acordionada de Tortellà, una festa per gaudir de la música popular


La vila de Tortellà (Alta Garrotxa) acull el proper dissabte 24 de setembre (2016) la setena edició de l’Acordionada. Al llarg de tota la jornada es fan activitats a l’entorn de la música i l’acordió de la mà de reconeguts intèrprets. També hi ha una fira de luthiers i de llibres relacionats amb la cultura popular.

D’hora, al matí, comencen els tallers d’acordió diatònic: Carles Belda impartirà el de diatònic i rumba i Alba Tomàs, el de nivell inicial per als qui volen començar o perfeccionar la seva tècnica d’interpretació. Més tard, hi haurà una cercavila on participen tots els músics, concert vermut i dinar amb cantada de corrandes. A dos quarts de cinc, a la Plaça Mercat, començarà el concert que té com a protagonistes els acordionistes, tot i que els acompanyen formacions molt variades. La jornada s’acaba amb una vetllada festiva al Cafè Roc, la Ja’m tocaràs, on tothom qui vulgui pot venir a cantar i ballar.

Un poble de músics Tot i ser un poble petit, Tortellà sempre ha tingut una important tradició musical. Fins a mitjan del segle passat, l’activitat de la comarca es centrava en el treball al bosc i la fabricació de culleres de boix i espardenyes. Els joves, al mateix temps que aprenien l’ofici d’espardenyer o culleraire, s’iniciaven en la música com una manera de complementar els ingressos familiars. Bona part d’aquells músics eren sense solfa, és a dir, sense estudis oficials de músic, però eren els qui feien ballar tothom als pobles de la Garrotxa i comarques properes. Avui, tot i que ja no queda “un músic a cada casa”, com deien, encara és molt present la seva empremta.

L’acordió i el violí havien estat els instruments clàssics presents en aquestes valls de la muntanya prepirinenca. Tortellà, situat a la plana del Llierca, és poble de cobles i orquestres (hi va haver fins a tres cobles-orquestra alhora) i compositors de renom, com Manel Saderra.

L’any 2008 un grup d’amics i músics van decidir organitzar la primera edició de L’Acordionada de Tortellà després de fer un concert al Cafè Roc, local que és un altre gran clàssic de la zona. La intenció era fer memòria de la força musical que havia tingut i tenia la Garrotxa, posar en valor la música d’arrel i, en especial, els músics de muntanya.

Uns quants anys després, tot i que hi ha hagut algun parèntesi, L’Acordionada de Tortellà es manté com a referent de la música de qualitat interpretada amb aquest humil –que no senzill– instrument. Són molts els joves que van venir a les primeres edicions a fer els tallers amb Perepau Ximenis o Guida Sellarès i que ara son reconeguts intèrprets arreu de Catalunya.

Enguany, com l’any passat, hi haurà fira de luthiers amb Sedo Garcia, Gerard Termes, Cesc Sans, Acordions Beltuna i una parada de llibres, Tradillibreria, llibreria de Cultura Popular i Tradicional.

Així, l’edició de 2016 serà una completa jornada festiva: des dels tallers a la cercavila, dinar popular, corrandes, concert, la Ja’m Tocaràs a la nit… Tot vida i música per a tothom.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
Darreres entrades
Cerca per paraules clau
No hay tags aún.
bottom of page